Mihaela Bilic spune adevărul! Este bine sau nu să bei apă în timp ce mănânci, dacă ești la dietă? Medicul nutriționist demontează tot ceea ce știai până acum. Iată ce argumente are aceasta când vine vorba despre teoria conform căreia e bine să eviți lichidele în timpul meselor.
În rândul persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus – și nu numai – circulă un zvon conform căruia le este recomandată să nu bea apă sau alte lichide în timp mănâncă. La bază existe mai multe teorii, însă Mihaela Bilic face lumină în acest caz controversat. Ce se întâmplă, de fapt, când bei apă în timp ce mănânci. Citește și: Dr. nutriționist Mihaela Bilic a spus adevărul: Sunt sănătoase sau nu legumele congelate?
În general, specialiștii recomandă consumul de apă înainte de masă – cu 30 de minute, mai ales în cazul celor care își doresc să mănânce mai puțin sau sunt la dietă. Totuși, au apărut tot felul de întrebări legate de consumul apei în timpul meselor. Mihaela Bilic, medic nutriționist, clarifică toate aceste nelămuriri și vorbește despre beneficiile și efectele apei asupra digestiei. Medicul este de părere că apa băută în timpul mesei nu face nimic altceva decât să creeze senzația de sățietate mai repede, nicidecum că ar avea efecte negative asupra digestiei sau că ar dilua sucurile gastrice.
„Apa băută în timpul mesei nu face decât să umple stomacul și să determine o senzație de sațietate mai rapidă, dar nu afectează în niciun fel modul în care alimentele sunt descompuse și absorbite în organism. Nu există sucuri digestive mai concentrate sau mai diluate în funcție de lichidele din tractul digestiv”, a spus Mihaela Bilic.
Drept exemplu, medicul nutriționist a adus în discuție pâinea, cel mai consumat aliment de pe mesele românilor. Proaspătă sau prăjită, ea trece prin același proces de digestie, iar organismul nu face diferența dacă peste această bem și apă. Totodată, Mihaela Bilic a subliniat faptul că nu exista sucuri digestive mai concentrate sau mai diluate, ele știu să acționeze indiferent de cantitatea de lichid din tubul digestiv. Citește și: Cum arată casa în care locuiește Mihaela Bilic, din inima pădurii: “Nu am curent electric, nici apă”
Să luam de exemplu pâinea, fie că e proaspătă, prăjită sau făcută pesmet, ea vă necesita aceleași enzime pentru digestie. Așa că pentru organism nu face diferență dacă mâncam pâine proaspătă sau pâine prăjită peste care bem apa. E ca și cum ai spune că friptura cu orez se digera corect, însă e o problema să mâncam ciorba de perișoare, unde carnea și orezul sunt puse în multa apă.
Argumentele sunt stupide, pe măsură absurdului din enunț! Nu exista sucuri digestive mai concentrate sau mai diluate, ele stiu să acționeze indiferent de cantitatea de lichid din tubul digestiv. Indiferent dacă am mâncat un biscuit sau un iaurt, corpul nostru vă secreta automat substanțele necesare digestiei”, a mai explicat Mihaela Bilic.